Vertrouwenspersoon

We doen ons best om te zorgen dat scouting voor iedereen een leuke en leerzame vrijetijdsbesteding is. We willen dat iedereen die lid is van Scouting Rijnlandgroep zich daar thuis en veilig voelt. Toch kan het zijn de je in een situatie komt waarover je graag met iemand in vertrouwen wilt kunnen praten. Dit geldt zowel voor jeugdleden, hun ouders als voor vrijwilligers. Voor dit soort situaties zijn er binnen Scouting Rijnlandgroep twee vertrouwenspersonen aangesteld.

Wat doet de vertrouwenspersoon?

De vertrouwenspersoon is beschikbaar voor een gesprek en advies als het moeilijk of onwenselijk is om deze vragen direct met de betrokkene(n) te bespreken. Dit kan gaan om zaken rondom: pesten, alcohol, drugs, geweld of ongewenste intimiteiten. Maar het kan ook over andere zaken gaan, die betrekking hebben op het deelnemen aan Scouting. Bijvoorbeeld financiële problemen, waardoor een lid niet deel kan nemen aan een kamp.

Zoals de naam ‘vertrouwenspersoon’ al zegt, wordt alles wat met de vertrouwenspersoon wordt besproken, vertrouwelijk behandeld. Dat wil zeggen dat niemand hoeft te weten wat er met de vertrouwenspersoon is besproken of dát er met de vertrouwenspersoon contact is gezocht. Andere mensen (bestuur, ouders, betrokkenen) worden alleen ingelicht als dat samen is afgesproken. Alleen als er sprake is van strafbare feiten dan zal er, in overleg, contact gezocht moeten worden met het bestuur en het bevoegd gezag.

De vertrouwenspersoon zal samen met de melder proberen te zoeken naar een oplossing. Dat kan bijvoorbeeld een gesprek met de leiding of met het bestuur zijn. Desgewenst kan de vertrouwenspersoon hier ook bij aanwezig zijn om de melder bij te staan. De vertrouwenspersoon zal niet optreden als mediator. Ook kan de vertrouwenspersoon de melder in contact brengen met personen of instanties die verder kunnen helpen in het specifieke probleem. In ernstigere gevallen kan het ook steun zijn bij het doen van aangifte en in gang zetten van het protocol ongewenst gedrag.

 

Wie zijn de vertrouwenspersonen bij Scouting Rijnlandgroep?

Bianca Krijnen-Mulder heeft jarenlang deel uitgemaakt van onze groep. Zij is onder andere actief geweest als Welpenleidster en later heeft zij ook een bestuursfunctie op zich genomen. Na de geboorte van haar 2 dochters in 2010 is zij gestopt met actief leidinggeven en is zij nu vertrouwenspersoon van onze groep. Bianca is niet wekelijks aanwezig op het clubhuis en daardoor zeer goed in staat om onpartijdig en onbevooroordeeld te luisteren.
Bianca is telefonisch bereikbaar via het nummer op de achterzijde van het jaarverslag of per e-mail op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Liesbeth Schuitemaker-Blanken heeft een lange geschiedenis bij onze groep. Zij is als klein kaboutertje begonnen en is nooit meer weg gegaan. Nadat zij alle speltakken heeft doorlopen is zij leiding geworden en heeft diverse bestuursfuncties gehad. Zij heeft nu nog een lange lijst aan functies die te lang is om hier op te noemen. Een van deze functies is vertrouwenspersoon. Door haar ervaring in allerlei functies binnen en buiten Scouting kan Liesbeth zich erg goed inleven in diverse situaties en personen. 
Liesbeth is telefonisch bereikbaar via het nummer op de achterzijde van het jaarverslag of per e-mail op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..